Det altovervejende spørgsmål når man skal vælge elbil er: “Hvad er dit og familiens behov?”

Den gennemsnitlige danske pendler rejser 40 km om dagen. Moderne elbiler har en vinterrækkevidde ved blandet kørsel på omtrent 170 km. Alene af den grund ville langt de fleste danskere kunne skifte fossilbilen ude med en elbil.

Her følger en kort liste over ting du bør overveje inden du skifter fosilbilen ud med en elbil. Listen er inspireret af Norsk Elbilforening. Vi vil dog til en hver tid anbefale en samtale med en erfaren elbilist. Foreningen kan tilbyde en telefonsamtale med en af vores elbil-ambassadører. Alternativt kan man komme forbi et af vores mange events. Få et overblik over vores eventaktiviteter på Danmarkskortet og under Begivenheder på Forsiden.

 1. Tjek elbilens realistisk rækkevidde

Den opgivne rækkevidde (NEDC eller WLTP) er urealistisk og kan oftest halveres i vinterhalvåret i Danmark. Beregn hvor langt du normalt kører til daglig. Kører du under 100 km per dag, kan du udmærket klare dig med med mange af de elbiler, der er på markedet nu. På længere ture kan du bruge stadig flere hurtigladere eller bruge andre alternativer som lejebil eller tog. Tesla har større batteripakke og længere rækkevidde og erstatter på mange måder en fossilbil fuldt ud. Se oversigten over rækkevidde på alle elbilmodeller: Oversigt over elbiler

 1. Tjek om du kan lade hjemme eller på job

Hvis du ikke har mulighed for at lade hjemme bliver det upraktisk med elbil. Du kan til nød klare dig med adgang til ladestation på jobbet. Har du lang pendlervej kan påfyldning af strøm på jobbet være nødvendig i vinterhalvåret når rækkevidden til elbilen bliver kortere. Beregn 2.000-10.000 kroner ekstra for at få installeret en. Indsæt link til “Sådan lader du din elbil”. Beregn 2.000 – 50.000 kr. hvis det er en 22 kW-lader. Kontakt egen elektriker eller ladeoperatør.

 1. Tjek ladeløsning

De fleste elbiler kan hurtiglade. Ved hurtigladning kan batteriet fyldes op til 80 procent i på ca.15-20 minutter. Der kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet. Enkelte elbilmodeller kan også lade hurtigere på såkaldte hyperladere (HPC: op til 350 kW).

 1. Tjek servicepriser

En elektrisk motor er meget enklere konstrueret end en forbrændingsmotor. Derfor bør serviceudgifterne også være lavere. Tjek servicepriser med din forhandler/værksted.

 1. Tjek batterigaranti

De fleste nye elbiler kommer nu med batterigaranti på 5-10 år med en gradvis svækkelse i batterikapaciteten. Det drejer sig om en reduktion på 20-30 procent i garantiperioden. Der udløser som regel en begrænsning i kilometertallet.

 1. Tjek kabineopvarmning

Elbilforeningen anbefaler at man vælger en bil med varmepumpe, da forbruget til opvarming af kabinen er noget lavere end biler uden.

 1. Tjek muligheden for fjernbetjening med SmartPhone.

Mange nye elbiler er koblet til mobilnettet hvor du kan starte lading eller varmeapparatet fra en mobilapp. Det kan være smart at have for mange, men ikke absolutt nødvendigt for alle.

 1. Tjek de totale omkostninger

En elbil kan koste mere i indkøb, men det sparer du i længden ved reducerede driftomkosninger til strøm, service og offentlig parkering i nogle kommuner. Husk at medregne driftskostninger som udgifter til strøm, ejerafgift og service i budgettet.

 1. Tjek at du får Elbilforeningens velkomstmappe

Alle der melder sig ind i elbilforeningen FDEL modtager en velkomstmappe. Køber du din nye elbil via Nissan tilbyder de dig første års medlemskab af forenigen gratis med i købet. Spørg hos din Nissanforhandler.

Elbilforeningens velkomstmappe indeholder blandt andet Elbilforeningens guide til nye elbilister om elbil og lading, klistermærker, viskersedler, forrudeskilt til kontaktoplysninger samt gode medlemstilbud.

Velkomstboksens indhold: klistermærker, viskersedler, skilt til kontaktoplysninger og vores egen guide til helt nye elbilister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Find en elbil der passer til dig

Se vores oversigter over aktuelle og brugte elbiler og sammenlign priser, rækkevidde, ladetider mm: Oversigt over elbiler

 • Se her hvad du bør undersøge i øvrigt, hvis om du påtænker at købe en brugt elbil.