Q8 begynder udrulning af lynladere til efteråret

Elbilforeningen glæder sig over, at benzinstationerne bidrager med konkurrence i markedet for elbilopladning

Udrulningen starter i København

Tre Q8 servicestationer i hovedstadsområdet får lynladere til elbiler i løbet af efteråret 2021. Det er første trin i Q8’s landsdækkende udrulning af nye lynladere, som for alvor kommer til at tage fart i 2022.

Der kommer flere og flere elbiler på de danske veje. Udviklingen er gået hurtigst i Hovedstaden, hvor mere end 40% af de danske elbiler befinder sig. Derfor etablerer Q8 de første lynladere på tre servicestationer i og omkring København, fortæller Marc Skriver-Bayer, HPC & eMobility Manager i Danmark. Q8’s stationer på Ørestads Boulevard og Tagensvej i København samt på Dynamovej i Herlev bliver de første Q8-stationer med lynladere. I 2022 accelererer Q8 udrulningen yderligere og udvider netværket af lynladere med minimum 20 stationer.

Formanden for Elbilforeningen, Christian Nolsøe Nielsen udtaler: 

– Det er glædeligt, at benzinstationerne nu også tager markedet for opladning af elbiler til sig og bidrager med konkurrence i markedet. Der er behov for flere ladere og lynladere overalt, og i byerne er det specielt vigtigt for elektriske taxaer, erhvervstransporten på el samt for borgerne, besøgende og gennemrejsende. Det er samtidig meget positivt, at elbilister får mulighed for toiletbesøg og køb af mad og andre faciliteter, mens bilen lades op.

Q8 tror, at el får danskerne til at tanke på nye måder

En fuld opladning på Q8’s tankstationer vil fremover kunne gøres hurtigere end med de oprindelige 50 kW-ladere, der er opstillet mange steder, forklarer Marc Skriver-Bayer fra Q8. Ladetiden afhænger dog af den enkelte elbil og dets batteri. Q8 forventer, at elbillisterne i højere grad i fremtiden vil fokusere på at lade op til det umiddelbare kørselsbehov. Det vil sige frem til næste opladningsmulighed; på arbejdet, ved en servicestation med ladestander eller ved en offentlig ladeplads. Kortere opladninger sparer bilistens samlede ladetid under rejsen.

Lynladning med CCS

De tre første tankstationer med nye lynladere vil øge udbuddet af lynladning for de 44.600 danske elbilister samt alle de udenlandske. Lynladernes effekt kommer til at ligge på 150 kW med mulighed for senere opgradering, når behovet viser sig, siger Marc Skriver-Bayer. Standerne fordeles med tre hvert sted på tankstationerne i Herlev og på Nørrebro. Det vil sige at seks biler kan lades samtidigt på disse stationer. På tankstationen på Ørestades Boulevard opsættes to lynladere, så fire biler kan lades samtidigt. Alle stik vil være af den europæiske standardtype CCS.

Nem adgang til opladning

Prisen er ikke fastsat endnu, men Q8 tror ikke, at den vil variere meget fra de nuværende markedspriser på opladning ved lynladere.

Q8 kommer ikke til at tilbyde roaming til at starte med.

Oplysninger om hvilke af Q8’s tankstationer, der tilbyder opladning til elbiler, vil man kunne finde på hjemmesiden Q8.dk, den kommende Q8 opladnings- og betalingsapp og de vil blive registreret på diverse relevante søgesider som for eksempel Google Maps etc.

Formanden for Elbilforeningen påpeger, at de nuværende priser på lynopladning giver en pris pr. kørt kilometer, der er omkring det dobbelte af kørsel i en dieselbil. Elbilforeningen mener, at priserne skal ned på et niveau, hvor det i hvert fald ikke er dyrere at køre på el end at køre på diesel, og Christian Nolsøe Nielsen håber derfor, at Q8 vil genoverveje sin prissætning. Til gengæld håber Elbilforeningen, at danske og udenlandske elbilister får ensartet og let adgang til betaling for lynladning uden begrænsning og krav om særlige abonnementer.

Samarbejde med Sverige garanterer lademuligheder på tværs af landegrænsen

Sammen med det svenske elselskab Skellefteå Kraft, som leverer vedvarende energi til lynladerne, har danske Q8 og svenske OKQ8 et fælles mål om at etablere minimum 400 stationer og 1.100 ladepunkter med lynladere på tværs af de to lande frem til 2026. 

Aftalen med Skellefteå Kraft er en del af Q8 og OKQ8 Scandinavias strategiske målsætning om, at alle deres aktiviteter samt de produkter, de sælger, samlet set skal være klimaneutrale i 2045.

Topfoto: Copyright Elbilforeningen FDEL