Diverse elbilmodeller ved Rigkøbing Fjord 2019

Med elbil rundt om Ringkøbing Fjord

Elbilforeningen har inviteret på elbils-hyggetur rundt om Ringkøbing Fjord – et arrangement for foreningens medlemmer og deres familier. Der var bestilt godt vejr til lejligheden, som satte de naturskønne omgivelser i perfekte rammer.

I 2018 arrangerede Elbilforeningen for første gang ”Fjorden Rundt” – en tur på 102 km hele vejen rundt om Ringkøbing Fjord. Arrangementet var veltilrettelagt og et godt tilløbsstykke for Ringkøbing-Skjern Kommune med deltagelse af ikke mindre end 19 elbiler.

Succesen måtte gentages i år, hvor Elbilforeningen for andet år i træk var vært ved ”Fjorden Rundt”.

Elbiler på rad og række og FN’s verdensmål

14 elbiler mødtes på Ringkøbing Torv, hvor vi parkerede midt på gaden i en snorlige linje lige efter hinanden. Vi havde et bredt udvalg af ældre og nyere elbiler. Tilfældigvis var der samme dag et stort arrangement med fokus på FN’s verdensmål på torvet, hvor en masse mennesker var stimlet sammen.

Der var sat stande og boder op i dagens anledning og stemningen på torvet var præget at liv, spænding og forventning.

Elbiler på rad og række

Start på Fjorden Rundt

For Elbilforeningen startede dagen med velkomst ved foreningens formand, Anna Hilden samt byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune, Jesper Lærke.

Arrangørerne havde planlagt sjove og varierede opgaver til turens deltagere undervejs. Første opgave blev allerede stillet på torvet i Ringkøbing, hvor vi skulle finde frem til oplysninger om Ringkøbing by, som var snedigt gemt på udvalgte steder på og omkring torvet.

Mens nogle deltagere ivrigt forsøgte at finde svar på spørgsmålene i opgaverne, blev andre ved bilerne og besvarede spørgsmål og tog en snak med de mange nysgerrige forbipasserende.

Interessen for elbilerne var uventet stor, nærmest overvældende – og da vi brød op og satte os i bilerne for at begive os ud på vores togt, var nogle af deltagerne stadig dybt involveret i samtaler om elbilens positive egenskaber med de interesserede. Nogle havde stukket hovederne helt ind ad vinduet i bilen af bare nysgerrighed.

RingkøbingGarden spillede op på torvet, mens vi i roligt tempo kørte i kolonne væk fra torvet for at begynde vores etape i de omkringliggende naturskønne omgivelser.

Storslået natur hvor gammelt møder nyt

Vores tur tog os forbi Stauning Whisky destilleri, det smukke floddelta og Lønborg Kirke, hvor vi holdt rast.

Turens første finurlighed oplevede vi på vej til Fahl Kro ved Bork Vikingehavn, hvor vi skulle nyde områdets famøse æggekage.

Vores 14 elbiler drejede mod Bork Vikingehavn i samlet flok og i samme øjeblik kom en klub af ældre amerikaner-biler os i møde. Store, flotte, brede flydere i alle regnbuens farver, som ligesom os var ude på en søndagstur.

Her mødte det gamle for alvor det nye: flotte gamle, benzindrevne veteranbiler mod fremtidens moderne, eldrevne køretøjer.

Efter Fahl Kro begav vi os gennem den flotte, varierede vestjyske natur til Nymindegab Kro, hvor vi igen holdt rast. Vi gik op ad den stejle skråning, som fører til kroens terrasse, hvorfra vi kunne nyde en blændende smuk udsigt udover landskabet, mens vi lyttede til en fortælling om områdets historie.

Nu skulle vi have sand mellem tæerne. Vi kørte langs nogle langstrakte søer, som engang har udgjort en del af udløbet til havet, forbi tyske betonbunkere fra 2. verdenskrig og ud i klitterne med næsen mod Gammelgab (”Gammelgaf”) Strand. Her fik vi endnu en opgave, som lød på at bestemme temperaturen i havet og at finde en sten på 333 gram (der blev givet ekstra points, hvis deltagerne fandt en flad sten).

Således opkvikkede af den friske havluft begav vi os videre på vores rute langs fjorden, gennem en klitplantage og tilbage til hovedvejen.

Sus i vingefanget

Landskabet langs Ringkøbing Fjord er fyldt med vindmøller. Der er virkelig mange! Det er nok ikke helt tilfældigt, eftersom Ringkøbing-Skjern Kommune satser stort på miljøvenlig energi.

Vejen gik derfor helt naturligt også forbi Vestas 3 enorme vindmøller ved havnen i Hvide Sande. Vindmøllerne er placeret på en lige linje helt nede på stranden foran klitrækken. Opgaven, som blev stillet turens deltagere her, var dagens mest tekniske, som kom ind på vindmøllernes samlede kapacitet under bestemte forhold, vurdering af møllens vingefang og beregning af, hvor mange elbiler vindmøllernes strøm kan understøtte. Man skal ikke undervurdere disse store maskiners kapacitet. Ved udregning kom vi frem til, at møllerne tilsammen er i stand til at levere strøm nok til 10.000 elbiler over et år!

Kabler i lange baner

Turens sidste opgave blev stillet ved Nørre Lyngvig Fyr, Danmarks højeste fyrtårn, hvorfra man kan nyde en storslået udsigt ud over havet, Ringkøbing Fjord og den lange Holmsland Klit, som adskiller hav og fjord. Ved dette smukke fyr blev vi i bogstaveligste forstand stillet turens længste opgave.

Opgaven gik ud på at lave den længste linje ved hjælp af alt, hvad man havde i bilen inklusive bilens passagerer og chauffør. Holdene gik til opgaven med gå-på-mod og lagde selvfølgelig ud med at grave samtlige ladekabler frem fra bilens gemmer. Bedste hold præsterede en linje på hele 43 meter udelukkende bestående af ladekabler. Hertil kom tøj, hattehylder, strikketøj og sikkerhedsveste – og selvfølgelig holdets deltagere, som lagde sig i forlængelse af den lange linje i det høje græs. Der var myrer i græsset – pas på! De bider!

Denne opgaves vinderhold kom op på en længde på over 70 meter. Imponerende! Nogle af de yngste deltagere syntes, at denne opgave var den sjoveste opgave af alle.

Med en masse gode oplevelser i rygsækken kørte vi i kolonne tilbage til Ringkøbing.

Der var lagt 10 kilometer til ruten i forhold til sidste år, så den i år blev på sammenlagt 112 kilometer. Selv de ældste elbiler kunne følge med hele vejen rundt og turen blev afsluttet på Ringkøbing-Skjern Rådhus med sodavand, hyggesnak om dagens oplevelser og kåring af konkurrencens vinder.

Alt i alt en hyggelig tur i godt selskab, som meget gerne skal gentages til næste år.