Søg
Søg
Close this search box.

Ny undersøgelse: Prisen er stadig den største barriere for flere elbiler

Prisen er den største forhindring for, at flere danskere vælger elbilen. Det bekræfter en ny, nordisk undersøgelse. Resultatet er vigtigt at huske på, når Folketinget senere i år skal træffe beslutning om den fremtidige bilbeskatning: Uden en afgiftsmodel, der favoriserer de grønne biler, når vi ikke i mål med omstillingen.

PRESSEMEDDELELSE

I årets undersøgelse af bilvalg i Norden, Nordisk elbilbarometer, er 1000 voksne fra hvert af de nordiske lande blevet spurgt, hvilket drivmiddel deres næste bil skal have. Ni procent af de adspurgte danskere vil vælge elbil næste gang, mod otte procent i 2019.
Elbilforeningen FDEL undrer sig over de lave danske tal. ”Med den plads, den grønne dagsorden har fået i de fleste danskeres bevidsthed, og med udsigten til stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030, er ni procent et lavt tal. Vi skal meget højere op, og det skal ske snart,” siger Elbilforeningens formand, Anna Hilden.

De personer, der vil købe bil, men ikke elbil, er blevet spurgt om grunden til, at de ikke vil vælge en elbil. For de danske respondenter er prisen langt den vigtigste faktor: Hele 23 procent nævner prisen som grund. Rækkevidde og manglende lademuligheder hjemme følger med hhv. 16 og 12 procent.

”Undersøgelsen bekræfter tydeligt, at prisen stadigvæk er den største barriere for, at flere danskere vælger elbilen. Det er tvingende nødvendigt, at vi får lagt bilafgifterne om, så vi tilskynder forbrugerne til at vælge elbilen. Ellers når vi ikke klimamålene,” siger Anna Hilden. ”Derfor er eldrupudvalgets arbejde så vigtigt, og derfor skal politikerne lytte efter, når Elbilforeningen og andre taler for fortsat lave afgifter på elbiler”.

Undersøgelsen viser også, at den norske model, hvor elbiler er fritaget for moms og registreringsafgift, har en effekt: I alle nordiske lande, bortset fra Norge, er prisen på en elbil den vigtigste grund blandt bilkøbere til at fravælge elbilen. Hos nordmændene er prisen nede på en fjerdeplads.

Nordisk elbilbarometer er en årlig befolkningsundersøgelse gennemført af analysefirmaet Opinion for Norsk elbilforening og Nordisk energiforskning. Et repræsentativt udvalg på 1000 personer over 18 år i hvert af de nordiske lande bliver spurgt om planer for bilkøb og hindringer for valg af elbil. Se videre på http://elbilbarometer.no (under opdatering).

Spørgsmål vedr. denne pressemeddelelse kan rettes til undertegnede.

Med venlig hilsen

Anna Hilden, formand
anna.hilden@fdel.dk
Tlf. 3035 8856

Læs også: https://fdel.dk/fdel-mener/