Bjarne Dahl, Valby Køreskole

Sæt strøm til kørekortet

Der kommer flere og flere elbiler på vejene. Juni måned har vist et rekordstort salg af elbiler. Men kan man egentlig tage sit kørekort i en elbil? Valby køreskole i København tilbyder blandt andre køretimer i en fuldelektrisk skolevogn. Elbilforeningen har talt med kørelærer og indehaver Bjarne Dahl om muligheder og begrænsninger, fordele og ulemper ved at vælge elbilen som skolevogn.

Valby Køreskole blev grundlagt for 35 år siden. Den ligger i en 100 år gammel etageejendom lige op ad Valby S-togstation. Bjarne Dahl overtog køreskolen for to år siden. Udover Bjarne er der syv øvrige kørelærere tilknyttet køreskolen, herunder to som udelukkende underviser i teori.

Hvornår begyndte I at overveje at tilbyde jeres elever muligheden for at tage køreprøven i en elbil? Og hvorfor?

– Jeg har en god kammerat, som i slutningen af 2019 købte en elbil. Jeg havde på daværende tidspunkt en Hyundai Tucson diesel med anhængertræk. Jeg blev mere og mere interesseret i elbiler, dog var jeg lidt bekymret for den lange leveringstid. Men jeg tænkte, at der jo ikke kunne ske noget ved at bestille en, så det gjorde jeg. Jeg indleverede min Hyundai Tucson i bytte og så fik jeg min Hyundai Kona 64 kWh i februar 2020.

– Jeg tænkte, at det ville være et rigtigt tidspunkt at bestille en elbil som næste skolevogn. Jeg har været kørelærer i 42 år og bilen efter min Hyundai Tucson vil blive min 20. skolevogn. Der er jo lidt jubilæum over det runde tal, så jeg ville prøve noget helt andet. Jeg valgte en 100% ren elbil, da jeg mener, at det er fremtiden.

Hvad er reglerne, når man tager kørekort i en elbil – er der begrænsninger?

– Som reglerne er i dag, må du efterfølgende kun køre i en bil uden manuelt gear, altså en brændstofbil med automatgear eller en elbil. Men måske ændres reglerne i fremtiden.

– Hvis du har taget dit kørekort i en brændstofbil med automatgear eller en elbil og efterfølgende oplever et behov for at kunne køre en bil med manuelt gear, så skal du op til en ny praktisk køreprøve i en traditionel brændstofbil. Det er ikke nødvendigt med en ny teoriprøve.

Hvor mange elbiler har køreskolen?

– Vi har kun min Hyundai Kona indtil videre. Men en af mine køreskolekollegaer er interesseret i at overtage min elbil, når den skal skiftes ud til en anden elbil om ca. to år. Den er jeg helt med på, for så kommer vi jo til at have to elbiler i firmaet. Og det er jo kun positivt.

Tilhører skolevognene kørelærerne?

– Ja. Kørelæreren ejer altid deres egen skolevogn.

Er teoriundervisningen ens lige meget om man tager sit kørekort i en traditionel bil eller i elbil?

– Ja, teoriundervisningen er fuldstændig ens.

– Forskellen ligger i den praktiske prøve. Her tager vi udgangspunkt i den bil, som eleven kører i. Kører eleven i en elbil, er der ikke krav om, at eleven ved noget om motorolie (eftersom det ikke findes i en elbil), men så snakker vi kølervæske, bremsevæske og sprinklervæske.

Valby Køreskole

Den første køreprøve med Valby køreskoles nye 100% elektriske bil. Adis bestod i første hug, tillykke med det.

Hvordan oplever eleverne undervisningen i elbil?

– Eleverne er simpelthen virkelig glade for det. De synes, at det er fedt at prøve. Men de fleste vælger fortsat – endnu – primært at tage kørekortet i en bil med manuelt gear.

– Elbiler reagerer hurtigt og gør det nemt at gebærde sig i trafikken. Man skal bare give lidt gas, så kører bilen. En af mine elever har sagt: ”Jamen, den her vogn, den flyver jo lavt hen over vejen”. Det er næsten som en radiobil i Tivoli.

– Eleverne tænker måske ikke umiddelbart over forskellen på en traditionel bil og elbilen, fordi de ikke har erfaringen i at køre bil. Men i en automatgearet bil eller elbil skal du ikke koncentrere dig om koblingspunkt og gearskifte. Du kan koncentrere dig om trafikken. Du får langt bedre overblik og mere ro til at lære at køre sikkert. Eleverne får mere overskud til at vurdere omgivelserne og kigge efter cykler og knallerter.  At køre i en elbil, det er et plus i køreskoleundervisningen. For både elever og kørelærer. Undervisningen bliver meget mindre stressende.

– Det, at eleverne får kontrol over bilen hurtigere, gør, at de i sidste ende kan spare 20-30 % på kørekortet.

”Eleverne får mere overskud til at vurdere omgivelserne og kigge efter cykler og knallerter.

At køre i en elbil, det er et plus i køreskoleundervisningen.”

Er der garanti for, at man kommer til køreprøve i elbil, når man har taget undervisningen i elbil?

– Ja, man kommer altid til køreprøve i den bil, som man har taget undervisningen i – medmindre helt særlige forudsætninger taler for noget andet. Den motorsagkyndige sidder ved siden af ligesom til en hvilken som helst anden køreprøve.

– De motorsagkyndiges oplevelse af elbilen er også meget positiv. De synes alle sammen, at det er en dejlig oplevelse og en fornøjelse at køre i en lydløs bil.

Hvilken erfaring har kørelærerne i at tilbyde eleverne undervisning i elbil?

– Vi havde ikke nogen erfaring fra starten, for det var jo også helt nyt for os. Men vi får hurtigt erfaringen, jo flere elever, der vælger elbilen.  Jeg har jo erfaring fra over 40 år som køreskolelærer, nu er det bare et andet køretøj. Men man skal jo vænne sig til det nye køretøj, hver gang man skifter.

I skrivende stund har Dansk Kørelærer-Union ikke et samlet overblik over, hvilke køreskoler, der tilbyder undervisning i skolevogne på el. På listen nedenfor kan du se nogle af de skoler, som vi på redaktionen kender til ved artiklens afslutning. Kender du til andre, er du velkommen til at tilføje dem i kommentarsporet.

Er du interesseret i at tage dit kørekort i en elbil, så start med at forhøre dig hos din lokale køreskole.

Køreskole Elbil
Hillerød C køreskole Tesla Model 3
Bøttern køreskole (Aarhus) Tesla
Trafikskolen3060/3000 (Espergærde) Tesla Model 3
Køreskolen Kørekortet (Billund) Tesla Model 3
Valby Køreskole Hyundai Kona Electric
Den Rolige Køreskole (Ølstykke) Tesla Model 3

 

Fotos: Valby køreskole

Web: https://valbykoreskole.dk/