Rød Tesla Model Y

Første Model Y leveret i USA

En af de elbiler, der er størst forventninger til i 2020 er Teslas seneste model, som bærer navnet Model Y. Fredags d. 13. marts blev de første leveret til kunder i USA. Vi har set på detaljerne, der både overrasker og skuffer.

Model Y er grundlæggende bygget på samme platform som Model 3, men kroppen er en høj SUV-form, så kabinen opleves noget større. 

Model Y er en hatchback. Det vil sige, at bagruden åbnes med op, når bagklappen åbnes. Det giver en rummelig adgang til bagagerummet. Det står i modsætning til Model 3, som er en sedan. Den har sådan set også et stort bagagerum, men det er vanskeligt at mingelere større genstande på plads gennem den begrænsede døråbning.

De første Youtube-videoer og hjemmesider om den nye bil peger på, at der er en række interessante forskelle fra Model 3 og de øvrige Tesla-modeller. Her omtaler vi tre af de vigtigste:

 

Varmepumpe og anhængertræk

En af de største overraskelser er varmepumpen. En bil med varmepumpe er en fordel for forbrugere i et køligt dansk klima, fordi man så kan spare en del energi i koldt vejr, og dermed øge bilens rækkevidde. Læs også: Vær særligt opmærksom på elbiler uden varmepumpe

Desværre meddeler Tesla, at der ikke på den første udgave af Model Y kan monteres anhængertræk. Det er noget af en skuffelse, da Model 3 har haft den mulighed i et stykke tid. Hvis modellen for alvor skal slå igennem i Danmark og nå ud til store dele af dem, der endnu ikke har valgt elbilen til, vil anhængertrækket være en nødvendighed. Vi krydser fingre for, at det vil være muligt, når bilerne kan bestilles i Danmark.

Der er som udgangspunkt ikke noget bagagerumsdækken (hattehylde) i Model Y. Det ser  heller ikke ud som om, at det er nemt at eftermontere. Det vil være en stor mangel i Europa, hvor vi sparer mange indbrud i biler på den konto. 

Læs om flere forskelle her:

https://cleantechnica.com/2020/03/14/17-things-a-tesla-model-y-owner-learned-in-12-hours/

 

Pris og levering i Danmark er stadig uklart

Der er endnu ingen information om, hvornår danskere kan bestille bilen på Tesla Danmarks hjemmeside og heller ingen information om, hvornår de første biler kan leveres til landet. 

Tesla er i gang med at bygge en fabrik i nærheden af Berlin. Planen er, at den skal forsyne Europa med Model Y’er. Fabrikken forventes dog først at stå færdig i sommeren 2021. Det er uklart, om det inden den tid vil være muligt at få Model Y leveret fra fabrikken i USA.

Den danske pris kendes endnu ikke. Elon Musk har udtalt, at den vil blive 10% dyrere end Model 3. Hertil skal lægges danske afgifter.

 

Foto: Fra Tesla’s hjemmeside.

Billedtekst: Tesla Model Y ligner på mange punkter en Model 3, men er en del højere.